Ela ieși bucuroasă din cameră. Se uită pe hol, căutând panda cel haios. Dar nu era acolo. Seara trecută, s-a distrat așa cum n-o mai făcuse de multă vreme. Uitase de Bibliotecă, de Joc, de toate gândurile ce-i zburau zilnic prin minte. Iar astăzi, odată cu biletul care o anunța că rămâne în Joc, în sufletul ei se cuibărise încrederea că va putea face față oricărui obstacol.

Intrarea era străjuită de două statui masive, reprezentând doi lei antici, cu corpuri de marmură și ochi de safir, care păreau să vegheze asupra trecătorilor. Poarta de acces era o arcadă impozantă, decorată cu simboluri ale prosperității și abundenței: fântâni arteziene, spice de grâu, clepsidre, toate sculptate cu o măiestrie desăvârșită.

Odată ce-i pășiră pragul, aflară că interiorul clădirii era un contrast interesant față de exteriorul său rece, deși senzația de măreție se păstră. Podelele erau acoperite cu covoare roșii, bogat ornamentate, iar pereții erau tapetați cu hărți vechi și tablouri care ilustrau diferite epoci. Din tavan, candelabre imense acopereau totul cu o lumină caldă, îmbrăcând spațiul într-o haină misterioasă.

În centrul sălii imense de la intrare, o scară în spirală conducea către etajele superioare, unde se afla intrarea în Labirintul Financiar. Pe măsură ce urcau scările, puteau observa diverse obiecte expuse în vitrine de sticlă: monede de demult, instrumente de calcul și multe obiecte străvechi care păreau a avea legătură cu comerțul și schimburile economice din trecut.

Apoi, ajunse în prima cameră. În centru stătea, pe un piedestal, o balanță de genul celor folosite în antichitate. Cele două tăvițe erau inscripționate diferit: pe prima scria “Cheltuieli“, iar pe cealaltă “Economii“. Un ecran luminos, plasat lângă cântar, pâlpâia subtil, invitând-o să-l activeze.

Ela înțelese că echilibrul nu e doar despre egalitate, ci despre adaptarea la perioadele din viața ta. Atunci când ți-e bine, încearcă să te gândești la vremurile grele ce vor urma, cu siguranță, la un anumit moment în viitorul tău. Economisește, investește, încearcă să nu cheltui neapărat jumătate din banii pe care îi ai doar pentru că așa trebuie. Atunci când ți-e greu, îți vei mulțumi. În plus, încearcă să te gândești la momentele în care vei avea nevoie, cândva, să călătorești, să te vindeci de o boală, să trăiești când nu mai poți munci. Ela își aminti de nevoile și dorințele a căror poveste o aflase mai demult în Joc. 

– Ești gata, Ela? Te rog să îmi spui ce ai învățat din experiența ta de astăzi.

Atinse ecranul din mijlocul camerei și află ce avea de făcut:

– Salut, Mihai. Te rog să iei 10 monede din portofelul tău și să le așezi în cutiuța din fața uneia sau alteia dintre uși. Când ți se pare că sunt așezate corect, apasă butonul de mai jos și vei vedea câteva dintre consecințele alegerii tale. Ai dreptul la o încercare. După, te voi întreba ce anume ai învățat. În funcție de ce răspunzi, vei părăsi labirintul sau vei continua Jocul.

De când era mic, Mihai își dorise propria lui companie. Crescuse cu povești despre Google, Pixar, despre toate marile aventuri ale unor oameni care schimbaseră lumea cu ambiția lor. Era momentul în care putea să-și îndeplinească visul, așa că puse toți cei 10 bănuți în fața ușii pe care scria ”Vreau să îmi deschid propria mea firmă”. Apoi, apăsă butonul și așteptă.

În fața lui Mihai se deschise o ușă nouă, iar dincolo se trezi în marea cameră de la intrarea în Labirint. Coborî trist, una câte una, treptele marii scări de la intrare.