Andrei își luă pastila și se așează, cuminte, în pat. Strânse din dinți și așteptă cele 30 de minute, apoi se îmbrăcă și ieși pe ușă.

Pe culoar nu era nimeni. În lift, începu să fluiere melodia preferată a bunicului său, un cântec vechi și complicat. Ori de câte ori se simțea rău, fluiera. Și, ca prin minune, părea că durerea  cedează, iar lumea arăta mai bine.

În holul cel mare al hotelului, își recăpătase, deja, buna dispoziție și o privi pe Ela cum încearcă din răsputeri să ajungă la raftul de sus al standului cu hărți ale orașului. Se apropie de ea și luă de pe raft harta după care se tot întindea fata, apoi i-o întinse cu un zâmbet larg. Și continuă să fluiere.

– Cât de mult mi-aș dori să fiu și eu așa, îi spuse Ela ironic. Veselă și fără griji. Cred că n-ai avut, în viața ta, vreo problemă care să te facă să nu dormi noaptea, nu? Care să te facă să plângi, să-ți dorești ca lumea întreagă să știe de necazul tău?

Andrei o privi amuzat și îi răspunse în stilul lui deja obișnuit:

– Să înțeleg că ești tristă și supărată, nu? Ce s-a întâmplat?, o întrebă el pe Ela.

– Nimic. Doar că uneori mă enervează să te văd așa bine dispus mereu. Pare că, pentru tine, totul e un joc, nimic nu e important. Știi, uneori mă gândesc de ce ești așa. Și singurul răspuns care îmi trece prin minte e că ai venit aici să te distrezi.

– Nu ești departe de adevăr, dacă mă gândesc bine, îi răspunse Andrei. Chiar am venit aici sperând să mă distrez cât pot eu de bine.

– Vezi? Și nu e corect!, izbucni Ela și îi întoarse spatele.

Apoi, Andrei o privi îndreptându-se către marea ușă rotativă din hotel, aproape alergând. Era clar, ceva se întâmplase. Dar părea că nu vrea să vorbească despre asta. Învățase că, în astfel de momente, oamenii trebuie lăsați în pace. Dacă vor să vorbească, o vor face la un moment dat, cu siguranță. Dacă nu vor, nu faci decât să îi enervezi și mai tare.

Iar Andrei nu voia să enerveze pe nimeni. Avea alte planuri.

Porniră pe cărare, într-un șir lung, și merseră așa o vreme. Nu putea fi o seră, probabil că se întâmpla altceva aici, pentru că nicio seră din lume nu putea fi atât de mare. Andrei simțea că au trecut ore bune de când au pornit, că au mers deja kilometri întregi. Și mai simțea că n-o să mai poată merge mult.

Câteva secunde mai târziu, într-un luminiș scăldat de soarele cald al verii, se auzi puternic vocea personajului animat ce îi însoțise în celelalte etape din joc. Undeva în față, pe un ecran imens ce tocmai se luminase, cuvintele sale apăreau scrise parcă pentru a le da mai multă greutate:

– Astăzi, va trebui să decideți două lucruri. De fiecare dintre ele va depinde în ce măsură continuați jocul ori îl părăsiți. Alegeți, deci, bine, pentru că vom ține cont de alegerile voastre.

Ecranul dispăru brusc, lăsându-i pe concurenți cu privirea pierdută în spațiul verde din fața lor. Andrei zâmbi și își frecă mâinile. Trebuia să facă față la orice provocare. Nu trebuia să știe nimeni despre suferința lui. Ela, pe de altă parte, stătea îngândurată, cu o privire absentă și îngrijorată. Vocea continuă:

Hrana pentru toată săptămâna costa un bănuț pentru un om. Un cort echipat complet, pentru o singură persoană, costa un bănuț pentru o săptămână. În câteva secunde, Ela calculase că va cheltui cam cinci bănuți ca să trăiască suficient pentru ca proba să se încheie. Nu avea nevoie de toate acele cheltuieli suplimentare pe care magazinul i le prezenta ca foarte importante. Cum să dea un bănuț ca să primească un manual complet de montare a cortului? Îl privi cu coada ochiului pe Andrei și îl văzu calculând, probabi, în minte, cam aceleași lucruri pe care le gândea și ea.

Maria și Tudor se certau unul cu celălalt. Pe ei, supraviețuirea i-ar fi costat 10 bănuți. Nu mai puteau salva nimic. Acum negociau unul cu celălalt, dacă ar fi bine să ia doar o porție de mâncare sau nu. Pe măsură ce avansa cearta lor, părea că soluția problemei e din ce în ce mai departe. După o vreme, au tăcut. Se hotărâseră să nu-și ia niciunul cort, să cumpere doar o porție de mâncare și să facă alte câteva sacrificii pentru a reuși să păstreze, totuși, 5 bănuți din bugetul lor.

Au venit și-au trecut, astfel, șase zile. Și dacă ne întoarcem la prietenii noștri din junglă, o să îi regăsim într-o altă dispoziție decât în prima zi a probei. Da, în ziua următoare avea să se termine proba, mâine pleca acasă cineva dintre ei, dar încă nu era momentul să se gândească prea mult la asta.

Maria și Tudor au înțeles că panda avea în spinare un fel de rucsac cu 2 corturi. Le făcea semne din lăbuțe că le pot lua, dar doar dacă, înainte, citesc ce scrie pe eticheta ruscacului. Iar pe etichetă scria ”2 bănuți pentru fiecare cort”. În prima zi l-au alungat. Și au continuat să îl alunge până în ziua 4, când o ploaie zdravănă i-a udat ca niciodată în viața lor. Atunci au dat cei 4 bănuți pentru 2 corturi, au dat încă unul pentru supă caldă. Ziua următoare nu mai aveau bănuți din probă, dar și-au adus aminte că aveau portofelul cu bănuții rămași din probele trecute ale Jocului: Maria 2 și Tudor 2. Au cheltuit 3 bănuți pe dulciuri și alte distracții, iar Tudor a vrut, în schimbul unui bănuț, un binoclu prin care să vadă mai bine păsările junglei. 

Așa că astăzi, în ziua în care am revenit la ei, cei doi alungau panda ori de câte ori îl vedeau, pentru simplul motiv că nu le mai rămăseseră bani. Și asta însemna un singur lucru: că au pierdut proba.

Andrei nu s-a lăsat înduplecat de panda decât după trei zile. Avea dureri din ce în ce mai mari. În plus, nu putea mânca aproape nimic fără foc, așa încât l-a rugat pe panda să-i vândă o cutie de chibrituri. A plătit 3 bănuți pe ea, timp în care îl privea pe panda ca pe cel mai are escroc al tuturor timpurilor. Dar, ce să facă?

Ela, în schimb, l-a mângâiat pe panda, l-a strâns în brațe și l-a rugat să o mai viziteze. Dar n-a cumpărat nimic de la el. Cumva, habar n-avea cum (dată fiind ziua asta ciudată), și-a adus aminte de biletul lui B. și de avertismentul lui: ”ferește-te de panda roșu”. Și s-a gândit că acum e momentul. În ziua de final a probei, avea toți cei cinci bănuți salvați. Era, însă, convinsă că și ceilalți îi aveau, deci nu era niciun motiv de bucurie.